Dat de honingbij het de laatste jaren zwaar te verduren krijgt is ondertussen al goed geweten. Monocultuur, het gebruik van pesticiden en nieuwe geïmporteerde bijenplagen zoals de varroamijt en de Aziathische hoornaar zijn daarin belangrijke oorzaken.
Het belang van de bij voor onze samenleving is echter groot, aangezien meer dan 80% van onze inheemse (landbouw)gewassen en wilde planten afhankelijk zijn van deze en soortgelijke bestuivers om vruchten en zaden te kunnen voortbrengen. Jullie steun aan de (honing)bij levert dus een rechtstreeks voordeel op voor onze voedselproductie.
Het Bijenkabinet is jullie ideale partner om die steun te geven. Samen kunnen we bijdragen aan het voortbestaan van de bijen. Bovendien bied je jouw omgeving de kans dit fascinerende wezen beter te leren kennen en hierdoor het imago van de honingbij (dat het een agressief wezen zou zijn dat het met zijn steken op ons gemunt heeft) te verbeteren.
Vergezel ons op de weg naar meer duurzaamheid en ondersteun samen met ons actief je directe natuurlijke omgeving en het hele ecosysteem.
In principe kunnen overal in Vlaanderen bijenvolkeren geplaatst worden, al zijn er wel enkele wettelijke bepalingen waar we rekening mee moeten houden. Eveneens denken aan het welzijn van het bijenvolk zelf.
Zo is het niet de bedoeling dat we bijenvolkeren plaatsen in een gebied waar er al meerdere volkeren aanwezig zijn. Een optimale spreiding van bijenvolkeren betekent dat elk volk maximaal toegang heeft tot voedsel, en ook zoveel mogelijk gebieden kunnen genieten van de voordelen van de aanwezigheid van bijen. Een te hoge concentratie van bijenvolkeren op bepaalde plaatsen zou eerder betekenen dat we het natuurlijk ecosysteem daar uit balans halen, in plaats van die balans te bevorderen.
Daarnaast bepalen de wettelijk regels dat er tenminste 20m afstand moet zijn tussen de bijenkast en de openbare weg. Die afstand kan ingekort worden tot tenminste 10m als er en schutting is voorzien van minstens 2m hoog. Een schutting dwingt de bijen immers meteen omhoog te vliegen.
Tot slot houden we ook rekening met enkele praktische aangelegenheden, zoals de toegankelijkheid van de locatie voor de imker en de aanwezigheid en inplanting van gebouwen. Bedrijfsterreinen en daken zijn voorbeelden van locaties die in aanmerking kunnen komen.
Als jullie geïnteresseerd zijn in het huren van een een of meerdere bijenvolken, maar zelf niet beschikt over een geschikte locatie, dan is het mogelijk om bijenvolken te huren op een bijenstand van Het Bijenkabinet zelf. Waar dan ook, de natuur profiteert van uw inzet.
Het Bijenkabinet/Beesybee plaatst in de loop van de maand april 1 of meerdere bijenvolken op uw bedrijf. Ongeveer 50000 bezige bijen bestuiven dan de omgeving in een straal van om en bij de 3 km.
Het Bijenkabinet/Beesybee bepaalt de standplaats in onderling overleg. Tuinen, terrassen, daken en braakliggende gronden zijn perfecte locaties voor bijen zonder hinder voor personeel en bezoekers.
Het Bijenkabinet/Beesybee levert tussen april en september minimum 20 kg honing per geplaatst volk. Deze honing zit in potjes van 500gr, 250gr of 125gr met een eigen bedrijfsetiket. Ideaal als relatiegeschenk!
Het Bijenkabinet/Beesybee geeft u een all-in-service zonder extra kosten. Een professioneel imker komt om de twee tot zes weken langs om de bijen op een duurzame manier de nodige zorg en onderhoud te geven.
Het Bijenkabinet/Beesybee organiseert in juni een bijenworkshop over het leven van de bijen en de bijenproblematiek. Met uw personeel en kinderen kan u dan kennismaken met ‘De Wondere Wereld van de Bijen’.
Het Bijenkabinet/Beesybee verwittigt u vooraf van haar bezoek. U hebt dan de mogelijkheid om actief mee te helpen aan de controle van het volk. Vanzelfsprekend zorgt het Bijenkabinet dan voor de nodige beschermkledij.
Het Bijenkabinet/Beesybee zorgt voor een goede inwintering van de bijen in de maand september. Eens de wintervoorraad is aangelegd, mag het volk niet meer gestoord worden. Wij rekenen dan op uw bereidwillige medewerking.
Het Bijenkabinet/Beesybee vervangt volken die door ziekte of overmacht ten gronde zijn gegaan. Een eenmalige vervanging door vandalisme is ook inbegrepen in het contract. U houdt toch ook een oogje in het zeil?
Het Bijenkabinet/Beesybee verhuurt bijenvolken met een jaarcontract. Wij vragen minstens 1 en maximum 3 volken te huren naargelang het aantal personeelsleden van uw bedrijf. De huurprijs kan per kwartaal of per jaar worden voldaan.
Bij de aanvraag van het contract komen we eerst ter plaatse om te bekijken of uw bedrijfsomgeving een geschikte locatie biedt voor het plaatsen van een of meerdere bijenkasten. Het welzijn van de bijen staat hierbij voorop. Dit kan bijvoorbeeld op het dak of op een ongebruikt stuk braakliggend land.
Indien u beschikt over een locatie die geschikt is voor de bijen, maar voor de imker die het onderhoud zal verzorgen, toch moeilijk toegankelijk is, kan hiervoor een meerprijs aangerekend worden in de huurprijs van de kast.
Vervolgens kunnen, tijdens het bijenseizoen, het gekozen aantal kasten geplaatst worden. Dat bijenseizoen loopt gewoonlijk tussen april en september, afhankelijk van de weersomstandigheden. Tussen september en april dienen bijenkasten op hun vaste locatie te blijven, om het welzijn van de bijen te garanderen, in het bijzonder het overleven van de winter.
Dit betekent dat wanneer je een aanvraag indient om bijen te huren buiten het seizoen, de bijenkasten mogelijks nog enkele weken of maanden op de stand van Het Bijenkabinet moet blijven staan. De kasten zijn echter wel voor jullie gereserveerd, zodat vanaf de weersomstandigheden het toelaten, de bijenkasten naar jullie locatie kunnen worden verplaatst.
Het Bijenkabinet is verzekerd tegen materiële en lichamelijke schade.
Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier. We contacteren je zo snel mogelijk.